Familija Lamiaceae


Familija usnatica (Lamiaceae, Labiatae) obuhvata, prema različitim autorima, između 6900 i 7200 vrsta koje su grupisane u 233 do 263 roda. Predstavnici ove familije su kosmopolitskog rasprostranjenja, ali najveći broj vrsta naseljava Mediteransku oblast i centralnu Aziju.
U familiju usnatica se nalaze uglavnom zeljaste jednogodišnje ili višegodišnje biljke, nešto ređe polužbunovi i žbunovi, a retko niske drvenaste vrste. Žlezde na epidermisu su najčešće dobro razvijene i sadrže etarska ulja (mešavinu terpenoidnih jedinjenja) ili ugljene hidrate. Zbog karakteristično raspoređenog kolenhima, stabljike su na poprečnom preseku četvorouglaste. Listovi imaju dekuzatan, odnosno unakrsan lisni raspored što znači da su listovi naspramno postavljeni, a da su unakrsno raspoređeni. Kod najvećeg broja predstavnika familije usnatica listovi su pokriveni dlakama, žlezdanim dlakama i žlezdanim ljuspama. Listovi obično imaju dobro razvijenu lisnu dršku, a obod liske može biti ceo, testerast, grubo ili samo donekle nazubljen, a poznati su i predstavnici sa perasto usečenim obodima liski. Zalisci nisu razvijeni.
Predstavnici familije Lamiaceae naseljavaju najčešće svetla, sunčana i otvorena staništa kao što su livade, pašnjaci, kamenjari, pa čak i gornje šumske granice. Javljaju se čak i u šumskim ekosistemima, a poznate su i korovske, kao i rudimentalne vrste. Veći ekonomski značaj imaju aromatični predstavnici koji se koriste u industriji parfema, medicini, farmaciji, a koriste se i kao začinske biljke. Među najpoznatijim i najefikasnijim gajenim i divljim lekovitim biljkama upravo su predstavnici familije usnatica poput nane, žalfije, miloduha, origana, ruzmarina, lavande, majčine dušice, rtanjskog čaja, podubice i mnogih drugih. Većina usnatica spada u kategoriju dobrih medonosnih biljaka.